Situationsdramatik for de små – Stina Wirsén HVEM RYDDER IKKE OP? HVIS BABY? HVEM SOVER IKKE?

7. december 2015 § Skriv en kommentar

Stina1Stina2Stina3
– Nu er det morgen. Det er weekend, ikke vuggestuedag. Ikke arbejdsdag. Fridag. Hyggeligt! Jeg vil spise morgenmad foran fjernsynet! Råber nalle. Nej nej nej, det går ikke, svarer far. Jeg skal støvsuge her. Jeg vil ikke have krummer på gulvet. Sikke en sur far.

Svensk børnebogsserie, der har opnået klassikerstatus i hjemlandet, er fint oversat og herligt ukunstlede billedbøger for de allermindste.

Den tidligere Dagens Nyheter-illustrator Stina Wirsén har skabt en serie af børnebøger, der går under betegnelsen Hvem?-bøgerne, og indtil videre er der udkommet 17 af slagsen i Sverige. Nu er de tre første blevet udgivet i Danmark af det nystartede forlag Vilde Dyr med bl.a. tidligere LitteraturNu-anmelder Helle Eeg bag roret.

Digteren Julie Sten-Knudsen har oversat de svenske børnebøger med en let og hverdagsagtig tone, der synes at sno sig ubesværet omkring billedbøgernes relative tunge emner.
I HVIS BABY? er det spørgsmålet om ikke bare at være adopteret, men også efterfølgende at opleve, at ens adoptivforældre bliver gravide og får et barn. I HVEM RYDDER IKKE OP? er det weekend, men far, mor og Nalle bruger mest tiden på at skændes over nullermænd og manglende oprydning, indtil de får sat noget popmusik på og rydder op i fællesskab, og mor til sidst smider sig på sengen med en skål chips og et dameblad. I HVEM SOVER IKKE? skal kanin sove hos Nalle, men ender med at blive hentet af sin mor midt om natten, fordi han har så meget hjemve.

Med andre ord nogle store dilemmaer – både for børn og deres forældre. Wirséns bølgende kradsestreg og Sten-Knudsens mundrette oversættelse gør den tegnede treenighed til en fin samling billedbøger, der i den grad bevæger sig i øjenhøjde med læser, lytter og oplæser. Sproget er enkelt og åbent i sine formuleringer og herligt fri for fortællende fortolkning eller morale. I HVEM SOVER IKKE? er kanin eksempelvis lige kommet hjem til Nalle, og hen over ni sider udspiller sig følgende, herligt udramatiske fortælling:

05bvemsoverinte-kopi

-ding dong ding dong. Endelig kommer kanin! Han skal sove hos nalle. Men de skal ikke sove endnu! Først skal kanin pakke ud. Så skal de lege! En hel masse! De skal også spise. Og rydde op. Nu skal de se Ramasjang – Vi vil ha’ popcorn! – ok.

Der er rigeligt med rum i både Wirséns krøllede stregtegninger og tekstens næsten tørre dialog, og i åbenheden synes der at blive plads til både ubesværet dialog med de alleryngste, egenfortolkning og ingenfortolkning.

Anmeldelsen blev bragt på Litteraturnu.dk 7. december 2015.

Der er lukket for kommentarer.

What’s this?

You are currently reading Situationsdramatik for de små – Stina Wirsén HVEM RYDDER IKKE OP? HVIS BABY? HVEM SOVER IKKE? at Anna Møller.

meta