Tid til tidsskrift

29. august 2019 § Skriv en kommentar

I de nordiske tidsskrifter om litteratur er der plads til at komme et spadestik dybere ned i teksterne. Markedet bugner af små udgivelser til den nysgerrige læser, der nyder alternative anmeldelser og ny frisk skønlitteratur.

 

Hvis du er sulten efter tidsskrifter om litteratur, så har du det ikke nemt. En hurtig rundspørge i de største aarhusianske boghandlere viser, at stort set ingen har litterære magasiner stående – selv i den smalle Løves Bogcafe i udkanten af Aarhus’ latinerkvarter er der ikke afsat mere end en halv hyldemeter til tidsskrifterne. Det er imidlertid ikke, fordi der ikke findes blade om litteratur og litteraturkritik i Danmark. Engang stod Kritik som et fyrtårn i det danske litterære landskab, men efter 50 år på tronen måtte det dreje nøglen om i 2016. Og hvor går de sultne bognørder så hen nu? Bogmagasinets lyskegle guider dig til nye og velkendte litteraturmagasiner.

 

Standart

Litterære tidsskrifter kan være så gode, at de vinder priser. Det beviste Standart i 2017, da det løb med Georg Brandes-prisen, der som oftest gives til forfatteren af et kritisk værk. Ud over anmeldelserne, der udgør kernestoffet, rummer det over 30 år gamle blad også oversat skønlitteratur, og fokus er på de værker – og vinkler – der ofte ikke dykkes ned i i dagbladene. Er du dus med forlag som Silkefyret, Politisk Revy, Arabesk, Cobolt, Sisyfos, Arena og Antipyrine, så er Standart måske noget for dig. Tidsskriftet kan bl.a. købes via abonnement, i Løves Bogcafe i Aarhus og i Møllegades Boghandel i København.

 

Atlas’ Bogtillæg

Kulturmagasinet Atlas er et netbaseret samtidsmagasin, der samtidig udgiver store og flot illustrerede bogtillæg på papir. Vinklen er humanistisk; som i Markus Floris Christensens interview med den tyske forfatter Simon Strauss fra Atlas #4 2018. Her bores i angsten for, at det småborgerlige liv i virkeligheden er fladt, tomt og overfladisk. Atlas’ Bogtillæg finder du på udvalgte københavnske kulturinstitutioner og boghandlere, bl.a. i Thiemers Magasin og Grand Teatret. Det kan tillige købes direkte på hjemmesiden, der også byder på essays af bl.a. Suzanne Brøgger.

 

Victor B. Andersens Maskinfabrik

Siden 1975 har det sort/hvide magasin Victor B. Andersens Maskinfabrik leveret skæv, satirisk og eksperimenterende kulturstof med politiske undertoner. Det næsten tegneserie-agtige store hæfte er en eklektisk blanding af tegninger, nyskrevne tekster fra bl.a. Pia Juhl, Bjørn Rasmussen og Duncan Wiese og håndskrevne sedler. Altid med en legende og lettere avantgardistisk vinkel. Magasinet udkommer ca. tre gange årligt og købes i bl.a. Arnold Busck på Købmagergade i København.

 

Vagant

Norske Vagant er måske det tætteste, man kommer på en tronfølger til Kritik. Indholdet forener ny og ældre nordisk litteratur, interviews, kritiske og satiriske kommentarer samt oversættelser. Deres analyser pløjer dybere, end hvad der er spalteplads til i aviserne, og man kan støde på velskrevne debatartikler om bl.a. flygtningekrisen i samtidslitteraturen og dommene mod Yahya Hassan. Vagant udkommer hvert kvartal og kan købes via abonnement og løssalg på deres hjemmeside og i bl.a. Møllegades Boghandel i København.

 

De akademiske: Henfald, Reception og Trappe Tusind

Kritik dannede i sin tid bro mellem den akademiske verden og offentligheden, og flere andre magasiner fortsætter den brobygning. Fra Aarhus Universitet finder man Henfald, der blev startet af litteraturstuderende i 2016, mens danskstudiet på Københavns Universitet kan bryste sig af det studenterdrevne Tidsskriftet Reception og litteraturvidenskab har deres Trappe Tusind. Fælles for de tre tidsskrifter er, at de kombinerer nyskrevet skønlitteratur med analyser og ca. udkommer årligt. Kan købes i Kunsthal Aarhus’ boghandel, via magasinernes hjemmesider og i udvalgte boghandler som Møllegades i København og Løves i Aarhus.

 

Den skønlitterære: Hvedekorn

De små magasiner overlever sjældent længe på papir uden et stærkt moderforlag i ryggen. Kritik havde Gyldendal, før forlaget trak stikket for knap tre år siden, og det sejlivede Hvedekorn, hvor Weekendavisens anmelder Lars Bukdahl har stået ved roret siden 2008, har fra 2010 haft Rosinante & Co. bag sig. Hvedekorn udgiver skønlitteratur og reklamerer selv med, at 90 % af kongerigets bedste digtere de sidste 60 år har debuteret hos dem. De udkommer hvert kvartal og kan købes via onlineboghandlere.

 

Guiden blev bragt i Bogmagasinet, et tillæg til Jysk-Fynske mediers 14 dagblade, i maj 2019.

Der er lukket for kommentarer.

What’s this?

You are currently reading Tid til tidsskrift at Anna Møller.

meta